Vinterferie i Cuba 2019

 

Lørdag d. 12/1 2019

Så kom vi afsted mod Cuba, afgang fra Billund kl. 10.30 mod Amsterdam.
Herefter 10.30 timer i flyveren mod Havana, vi landede i Havana kl. 17.00 lokal tid i 28 graders varme.
Desværre er vores kufferter ikke med fra Amsterdam, og for først gang får vi serviceniveauet at mærke
her i Cuba.
Vi er en del personer der mangler bagage, så der går lidt tid med at finde folk der vil hjælpe og lige nu ved vi faktisk ikke om de hjælper. Men vi kommer da afsted med en kvittering for de manglende kufferter, også så må vi bare håbe det bedste. Vi har heldigvis lidt nødberedskab i håndbagagen så vi klare os nok.
Der er bestilt transfer fra lufthavnen til hvor vi skal bo, så der ventede en taxa på os.

Det er efterhånden blevet godt mørkt, og trætheden trænger sig også på. Men vi nåede en lille gåtur ned på et nærliggende torv, hvor vi fik lidt sen aftensmad og en kold øl inden vi kom i seng.
Der er vanvittigt meget larm fra gaden, lad os håbe det bare er lørdag aften der spiller ind.
Sang og musik trommer og høje råb, hunde der gør… Velkommen til Cuba.

 Søndag d. 13/1 2019

Stadig intet nyt om bagagen, vi håber den dukker op i løbet af dagen, vores vært er meget hjælpsom og har virkeligt forsøgt at hjælpe… Men han kan jo heller ikke trylle. Vi bor “privat” i en slags bed and breakfast i den gamle del af Havana, det er virkeligt den gamle del sådan på grænsen til at være et slumkvarter. Men værelserne, morgenmaden og service fejler ikke noget, og her er rent og pænt.
Støjen fra gaden har været ret hård ved os, vi har sovet, men skal vist lige vænne os til at bo i en bydel der fester igennem.

Her er lidt billeder fra området lige nedenfor hvor vi bor, desværre er bugten stærkt forurenet og lugter rigtigt grimt.


I dag har vi (hjemmefra) booket en privat guidet tur rundt i Havana, først 4 timers gåtur igennem den gamle bydel, efterfulgt af et par timers kørsel i en af de gamle Amerikanske biler der stadig præger gadebilledet i byen.
Det har været en rigtig god tur rundt, og vi har fundet ud af at vi rent faktisk ikke bor i et slumkvarter det er bare sådan at Havana ser ud.

Rigtigt meget skidt og skrammel i gaderne, rigtig mange løse hunde og katte i gaderne.

Men… kan man se bort fra det er Havana også en fantastisk by, hvor indbyggerne klare sig så godt som de nu kan under de forhold de har at leve under. Jeg vil virkeligt ønske mig at have set byen i 50` erne, hvor de Amerikanske mafiaer og gangster bosser brugte byen som legeplads. Fantastisk at se de hoteller som de i sin tid byggede og åbnede kasinoer i, side om side med regeringsbygninger hvor korrupte embedsmænd stod i kø for at modtage bestikkelse.


Man kan få et lille tilbageblik i de byområder som UNESCO modernisere, her bliver bygningerne langsomt bragt tilbage til deres oprindelige udseende men der er godt nok langt igen mes resten af byen.


Det har været en rigtig god rundtur, vi har fået rigtigt meget information om byens historie.

Lidt flere billeder fra rundturen, det øverste billede viser siden af en kirke bygget af sten fra havet. Hvis man kigger godt efter på billede 2 kan man se de gamle aflejringer fra skaldyr osv. i byggesteneneVi har fået set de forter der i mange år beskyttede byen mod angreb, i baggrunden ses Havana


Den store Jesus figur der beskytter Havana

Vi har været en tur igennem den nye del af Havana der ikke er ny men fra 90` erne og som i virkeligheden ligner den gamle del.
Her er intet sket siden 90` erne her er kun gamle forfaldne bygninger, som i den gamle del af Havana.
Vi kørte igennem et stykke regnskov tilbage mod den gamle bydel, her fik vi fornøjelsen af at se en ofring ved ikke helt hvilken tro det var… men der smuttede et par duer der ikke længere genere nogen.

 

Tilbage i pensionatet er der desværre stadig intet nyt om bagagen, og vores vært er sikker på at der ikke sker mere i dag. Det er jo søndag og selv om at vores bagage måske står i lufthavnen, har vi ingen mulighed for at få fat på den og personalet derude gider vist ikke rigtigt at arbejde om søndagen.

Mandag d. 14/1 2019

Så blev det mandag vi har i nat modtaget en besked om at vores bagage er ankommet til Havana, men aner stadig ikke noget om hvornår den bliver leveret. Nu prøver vores vært at ringe til lufthavnen, så må vi krydse fingre for et positivt resultat alternativt henter vi selv kufferterne.

Nå men stadigt umuligt for Manuel at komme igennem på telefonen, så vi napper en taxa til lufthavnen.
Må indrømme at nu er jeg ved at være ret sur over at ingen tager ansvar for noget som helst, sagt på en anden med… der er ikke meget tålmodighed tilbage.
For at gøre en lang historie kort ender vi med at lave vores egen “sitdownstrejke” på KLM` s kontor i lufthavnen, så begynder der at ske lidt. Nu ved de hvem der har hentet vores kuffert i lufthavnen samme morgen, de har endda en kvittering på afhentningen. Kufferterne er på en varevogn der er på vej rundt med al weekendens forsinkede bagage, de kan endda ringe til chaufføren for at få bekræftet at han er ved vores pension om en time…. 2 timer efter fik vi vores bagage, stædighed betaler sig.

Der er gået en del af dagen med bagagekampen, så efter et bad og endeligt noget frisk tøj har vi brugt dagen på at tumle rundt i byen.

Tirsdag d. 15/1 2019

Efter lidt morgenmad har vi fulgt den guidede tur fra forleden dag, vi havde bestemt os for at besøge en bygning som tidligere var det Spanske konsulat det benyttes nu som museum.
Det er en fantastisk flot bygning, og man kan næsten fornemme de store fester og flotte kjoler når man går rundt i balsale og gamle kontorer.

 

Belægningen på vejen lige udenfor er for øvrigt lavet af træ, det skulle jo helst ikke larme for meget når hestevognene kørte forbi.
Efter hvad guiden fortalte er stenene under altanen fra Sverige, det skulle være ballast sten der er blevet byttet med rom (lyder som en meget god deal)

 

Lige ved siden af ligger det hotel som Hemmingway boede på mens han skrev en del af hans bøger, han sad på 4 sal ved hjørnevinduet. Nabohuset er Havanas ældste bygning.

 

Planen var også at besøge Museum of fine art, men vi fortrød da vi ikke måtte tage billeder derinde.
Vi har også fået vekslet nogle flere Euro til CUC, man får en bedre kurs i byen end i lufthavnen.

Vi fik endeligt spist frokost på Restaurant Villa, som vi er gået forbi flere gange hvor der har været kø det er forståeligt maden er virkelig god (Kan bestemt anbefales). Generelt er maden her ikke den store oplevelse, men vi har da fundet et par hyggelige steder hvor maden og servicen fungerer. Villa er en af dem en anden er Et Pizzaria der ligger lidt længere henne af gaden, kan desværre ikke huske navnet.

Vi har brugt hele dagen i byen, og gået omkring 10 kilometer rundt i de små gader. Det er samtidig også sidste dag i Havana, i morgen går turen videre mod Vinales vi bliver hentet kl. 9.00

 

Onsdag d. 16/1 2019

Efter ca. 200 km kørsel i taxi er vi ankommet til hotellet “Los Jazmines” og fået vores værelse, her er en super udsigt over dalen både fra værelset og fra poolen. Men der er som alt andet i Cuba ingen luksus alt trænger til en kærlig hånd.

Vi har brugt eftermiddagen ved poolen, men hen på eftermiddagen begyndte det at blæse ret kraftigt så vi endte med at gå en lille tur i området. Det var ret køligt i aften… måske også fordi vi er blevet lidt røde
Det er lykkedes os at få internet på hotellet, 1 time koster 2 CUC (ca. 15 kr.)

Udsigten over dalen

Man kan se Vinales herfra poolen, men der er ca. 4 kilometer derned så måske vi besøger den på dag 2.
Vi har spist på hotellet til frokost og til aften, det er ikke den store kulinariske oplevelse og det er ret hurtigt overstået. Efter et par drinks i baren var det på hovedet i seng.
I morgen skal vi ud at ride i dalen, det skal nok blive spændende…

Torsdag d. 17/1 2019

Så kom vi til den store dag, hvor vi for første gang skal på hest. Vi har hjemmefra booket en 5 timers rundridning i dalen, vi endte med 3 timer og nogle meget ømme kroppe for os er 5 timer for meget.
Men en helt fantastisk rundtur i dalen, hvor vi har besøgt en kaffe plantage og fået lidt forklaret omkring fremstilling af kaffe fra plante til færdigt produkt.

 

Det har også givet noget respekt for de flotte heste, de klare sig fint i dette terræn kan faktisk ikke rigtigt forstille mig andre måder at komme rundt på.  

 


Vi kom også forbi en tobaksplantage, hvor vi købte lidt cigarer der er godt nok ingen af os der ryger så det bliver nok til gaver eller blot souvenirs fra et fantastisk sted. Bønderne gør naturligvis hvad som helst for at få solgt deres produkter, hvis de sender tobakken ind til de statslige fabrikker, tager de 80% af høsten.
Huske at tage penge og vand med på turen, de flinke bønder forventer lidt drikkepenge for deres historier.
Tilbage til hotellet til lidt frokost, og resten af dagen på solsengen ved poolen.

 

Fredag d. 18/1 2019

I dag er det sidste dag i Vinales, vi har dagen for os selv og har bestemt os til at gå ned i byen der er ca. 4 kilometer.
Det var desværre også dagen hvor vi blev ramt af lidt maveonde, svært at sige hvor det kommer fra.
Men vi er heldigvis godt rustet hjemmefra så i gang med kuren, og i løbet af ganske få timer går vi til byen.

 


Jeg er i tvivl om det bare er de anderledes forhold såsom varme, underlige drinks og anden madkultur der gør os syge, eller fødevarerne der ikke bliver opbevaret ordentligt.
Under vores besøg i Vinales oplevede vi kød blive læsset ud af et varmt bagagerum, og direkte ind i en restaurant uden nogen form for emballage…. Den behandling holder vores maver ikke til !
Nå men husk at få købt ind på Apoteket inden du rejser til Cuba, det kan ikke betale sig at få ferie ødelagt af sygdom.

Vinales er en rigtig hyggelig lille by med barer og restauranter, lidt marked og naturligvis souvenirer butikker. Vi bestemte os til at spise i byen til aften, bare for at prøve noget andet end hotellet (nu viste vi jo også hvilken restaurant vi ikke skulle vælge.
Det er ikke dyrt at køre i taxi her på Cuba, men husk at aftale prisen på forhånd vi har endnu ikke oplevet nogen der bruger taxameteret.

Som skrevet sidste dag på hotellet, som umiddelbart ser fint ud, men som ved nærmere eftersyn trænger til en kærlig hånd hele vejen rundt.

Lørdag d. 19/1 2019

Vi havde aftalt transfer hjemmefra og blev som aftalt hentet på hotellet af en taxa kl. 9.00, så nu er det bare at læne sig tilbage og nyde de ca. 400 km til Varadero.
Turen går tilbage igennem Havana og ca. 140 km længere mod syd, fin tur igennem et flot landskab men desværre af meget dårlige veje som da også kostede en punktering undervejs. Det tager chaufføren nu ikke så tungt, på med et andet gammel dæk og videre det går.

Eftermiddagen har vi nydt på den flotte hvide strand, med det helt fantastiske klare blå vand. Kl. 13.30 ankom vi til hotellet (Melia Las Antillas) og kunne lige nå lidt frokost i restauranten, jeg skal love for at det er en anden oplevelse end vi endnu har haft i Cuba. Her er virkelig flot og vi får virkeligt fin mad i restauranten,

Søndag d. 20/1 2019

Ja… træerne vokser jo ikke ind i himmelen, vi står op til truende sorte skyer og en vejrudsigt der lover blæst og regn. Vi får nu alligevel en time på stranden, før uvejret bryder løs. Så tilbage til hotellet frem med bøgerne og en time på internet

Mandag d. 21/1 til torsdag d. 24/1 2019

Der er i virkeligheden ikke meget at fortælle om de sidste dage, vejret har været omskiftelig men generelt ok til at nyde det på stranden eller ved poolen. Det har hele tiden været planen at de sidste dage skulle være afslapning, og det blev det :)

Et par enkelte dage med rødt flag på stranden, som dog blev til gult flag i løbet af formiddagen. De røde flag skyldes krafig strøm og store bølger, men også en enkelt gang farlige brandmænd i vandet.

Så det bliver lidt billeder fra Hotellet og stranden der afslutter denne dagbog.

 

 

Vi blev hentet på Hotellet kl. 15.00 og fløj fra Havana kl. 20.55 via Paris til Billund hvor vi landene ca. 14.30 fredag.

Hotellet ligger på en lang tange med vand på begge sider, der er forholdvis langt til nærmeste by. Så det længste vi kom omkring var et besøg ved vandet på modsatte side af stranden.